Állami jelzálog a CSOK esetén

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) vagy régi nevén szocpol, bár kevesebbet szerepel a hírekben, némi kötöttséggel is jár. A CSOK-kal megszerzett ingatlannal ugyanis a kormány célja, hogy 10 évig a támogatást igénybe vevők lakóhelyéül szolgáljon. Ennek teljesülése érdekében az állam javára jelzálogjogot, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be.
Lássuk, mit is jelent ez részletesen!

Az ingatlan-nyilvántartási változtatások bejegyzéséhez szükséges engedély kiadásához – vagyis vásárlás, építés esetén, melyhez a CSOK-ot is felhasználták – a tulajdonosoknak kell a támogatott lakóingatlan fekvése szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalhoz (Pest megye esetén Budapest Főváros Kormányhivatalához) fordulniuk kérelemmel. A kormányhivatal az állami igény és a támogatási cél teljesülése szempontjából megvizsgálja a kérelmet, és a feltételek megléte esetén kiadja a szükséges jognyilatkozatot.

Figyelem! Ha a jogviszonyban változás áll be, akkor bizonyos esetekben a támogatás visszafizetésére köteles az igénylő! Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy tíz évig nincs továbblépési lehetősége az igénylőnek az ingatlanból.

Visszatérítés esete lehet például:


- ha a támogatott lakóingatlant elidegenítették
- lebontották
- használatát harmadik személynek átengedték (pl. máshová költöznek és kiadják bérbe)
- a lakáscéltól eltérően hasznosítják (pl. kereskedelmi célra)
- ha a lakás nem a támogatott személy és a vele együttköltözők lakóhelyéül szolgál (pl. más címre vannak bejelentkezve).

Az persze újabb kérdést vet fel, ki ellenőrzi, mikor és hogyan, hogy a tíz év alatt az igénybe vevő átadta e más személynek a használatot, más célra hasznosítja-e, stb. Mi mindenesetre a szerződésnek megfelelő kitételekkel számolunk.

Nem kell viszont visszatéríteni a támogatást a következő esetben:

- ha az elidegenítés célja újabb, a támogatott ingatlan helyébe lépő lakás vásárlása vagy építése, amely legalább a CSOK-kal támogatott ingatlannal azonos értékű (pl. nagyobb ingatlanba költöznének, ezért újat vesznek/építenek)

A tranzakció megvalósulásáig vagy az építkezés befejezéséig a korábban felvett CSOK-nak megfelelő összeget a Kincstárnál letétbe kell helyezni, és a jelzálogjog és elidegenítési/terhelési tilalom az új ingatlanra átvezetésre kerül.

(Ez esetben a kormányhivataltól kell kérni a támogatás visszafizetésének felfüggesztését, és az állami igény biztosítékainak másik ingatlanra való átjegyzését is. A 2012. szeptember 19-ét megelőzően a jegyzőhöz benyújtott kérelemre indult felfüggesztési, átjegyzési ügyben változatlanul a jegyző jár el. A Magyar Államkincstárnál indult, jogerős döntéssel le nem zárt ügyekben 2015. április 1-jétől az illetékes kormányhivatal jár el.)

Persze a kivétel alól is van kivétel:


- 2015. január 1-jétől nem engedélyezhető az állami jelzálogjog újabb ingatlanra való átjegyzése – és ez által a visszafizetési kötelezettség alóli mentesülés –, ha az újabb lakást a támogatott személy a Ptk. szerinti közeli hozzátartozójától vagy élettársától vásárolta, továbbá, ha a támogatott személy tulajdonosa az eladó jogi személynek, jogi személyiség nélküli szervezetnek, illetve egyéni vállalkozóként önmagának, mint magánszemélynek értékesíti az ingatlant.

(Vagyis nincs kiskapu arra, ha családtagunk nevén levő ingatlant vennénk meg, vagy a cégünkbe bevont ingatlant kvázi önmagunktól vásárolnánk meg, és erre vezettetnénk át a CSOK-jelzálogot.)

A tíz év leteltével a jelzálogjog érvényét veszíti, de a CSOK kedvezményezettjének kell kérelmezni az illetékes szerveknél a törlését az ingatlan-nyilvántartásból!

Ezt érdemes észben tartani, mivel a tíz év lejárta után az ingatlanból továbblépés esetén meghosszabbítja a hivatali ügyintézést, ha az ingatlan eladásakor nyújtjuk csak be a törlési kérelmet.

2016. január 18., CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Related

szocpol 4452773921175794141

Népszerű bejegyzések

item