Átláthatóbbá és könnyebbé tennék a CSOK-ot


Újabb változást jelentett be a kormány a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) kapcsán. A január 24-i sajtótájékoztatón elhangzottak szerint ennek célja, hogy még többen vehessék igénybe az otthonteremtési támogatást. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár megerősítette, hogy két kormányrendeletbe foglalják február folyamán a program korábban rendelet- és szabálymódosításokban rögzített kereteit. Ezek egyike a régi, míg a másik az új építésű lakásokkal kapcsolatos.

A változás célja hogy átlátható, világos szabályokat szeretnének, amelyek között nemcsak a jogtudósok igazodnak el – fogalmazott az államtitkár.

A változások között szerepel majd:

- Az egy- és kétgyermekes családok is igénybe vehetik a támogatást, akkor is, ha van másik ingatlanjuk;
- a 30 millió forintnál értékesebb otthonokra is igénybe vehető lesz a 10 milliós államilag támogatott hitel;
- eltörlik az energetikai tanúsítvány kívánalmát
- mozaikcsaládok is élhetnek a lehetőséggel;
- továbbá nem összkomfortos ingatlan is vásárolható lesz ily módon.

További változtatás várható, melyben:
- a közfoglalkoztatottak számára tennék elérhetővé a CSOK-ot önkormányzatok bevonásával, illetve lakásfelújításra is felhasználhatóvá válna az állami támogatás.

- Ezen kívül a bankok, takarékszövetkezetek hirdetéseiben is kötelező lesz a „CSOK” szó használata.

- A változások mellé társul, hogy az év elejétől, visszamenőleges hatállyal érvénybe lépő rendelkezés alapján 2015 elejétől lehet visszaigényelni az ingatlanok áfáját.

Egy országos felmérésre hivatkozva az államtitkár azt közölte: a lakosság több mint négyötöde támogatja az otthonteremtési intézkedéseket, a 40 év alattiak körében pedig 95 százalékos az áfacsökkentés támogatottsága.

2016. január 25., MTI / CSOK Otthonteremtési kedvezmények blogspot

Related

szocpol 4323913274479556706

Népszerű bejegyzések

item