„Jó napot! Jöttem a 20 millióért!”



Mielőtt beront a legközelebbi bankba egy hasonló kiáltással, nem árt egy kicsit átgondolni, mik is a legfontosabb szempontok és feltételek, amelyek szükségesek egy ekkora horderejű pénzügyi döntéshez. Ilyen, és ehhez hasonló fontos információk hangzottak el a január 25-én tartott FHB – Portfolio CSOK 2016 konferencián. De lássuk a részleteket!
A konferencia vagy inkább gyors piaci áttekintés dióhéjban tálalta a CSOK hatását az ingatlanpiacra az ingatlant keresők és a fejlesztők oldaláról, valamint az otthonteremtési támogatás pénzügyi buktatóit.

Átgondoltság és felelősség
Tokodi Gábor, az FHB bank vezérigazgató helyettese világított rá a legfontosabb szempontokra, melyeket gyakran figyelmen kívül hagynak az igénylésre várók. Ezek közül az első és legfontosabb az elhatározás, melyhez mindenképp hosszú távú, több évtizedre előretekintő pénzügyi tervezésre van szükség, nem egy hirtelen felindulásra.

A szakember elmondása szerint a náluk lecsapódó érdeklődés becsléseik szerint a piaci szegmensnek közel 10%-a lehet, és nagyobb arányban az új ingatlanokra vonatkozik. Ehhez kapcsolódik rögtön a másik nagy átgondolásra szoruló tényező, hogy a 10+10 milliós forint CSOK támogatás két részből áll. Az első 10 millió forint állami támogatás, míg a mellé adható 10 millió forint banki hitel, ezért más-más feltételeket takar. Az elsőnek való megfelelés esetén a támogatást könnyen megnyerhetjük, a második 10 millió forint azonban már a hitelképességünktől függ!

Ingyen pénzből visszafizetés is lehet!

Azt is fontos átgondolni az FHB vezetője szerint, hogy bár az állami támogatás „ingyen pénz”, de a feltételek nem teljesülése esetén vissza kell fizetni, méghozzá kamatostól! A plusz 10 millió forintos hitelről nem is szólva, amit mindenképp ki kell fizetni, még akkor is, ha rendkívül kedvező kamatfeltételekkel biztosítják az állam jóvoltából.

A pénzügyi oldalról tehát a lehetőségek mellett a józan átgondolás, a felelősségteljes tervezés szükségét is látja Tokodi Gábor, különösen az elmúlt évek devizahiteles történéseire emlékezve.

Mikor jön a pénz?

Ha a szükséges döntések és tervezés megvan, akkor jöhet az igénylés. Bár ez nem hangzott el a rendezvényen, fontos hangsúlyozni, hogy ez csak a Magyar Államkincstárral szerződésben álló intézményeken keresztül lehetséges!

Ha az igényléshez szükséges alapvető feltételeknek megfelelünk, akkor a részletek tekintetében a folyósításra kiválasztott pénzintézetnél érdeklődjünk személyesen. Szükséges beszereznünk ehhez a kormányrendelet által előírt igazolásokat (tb-jogviszony, köztartozás-mentesség, erkölcsi bizonyítvány, stb.).

Az új lakás vásárlása esetén a szerződés benyújtása is szükséges a támogatás folyósításához, mely 120 napon belül egy összegben történik meg. Építkezés esetén az építészeti és pénzügyi terveket kell benyújtani, és jó tudni, hogy szakaszosan, a kivitelezésnek megfelelően, utólag kerül átutalásra a támogatás. Vagyis szükséges hozzá valamennyi önerő, arról nem is beszélve, hogy a telekvásárláshoz sem lehet igénybe venni a CSOK támogatást. Viszont a régi épület bontásához, kerítés, járda, közművek létesítéséhez igen – és az 5%-os áfa kínálta lehetőségeket is érdemes végigjárni.

Jó tanácsok ingatlanfejlesztőktől

Aki sürgősen igénybe szeretné venni a 10 milliós újlakás-támogatást, annak Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója azt tanácsolja, hogy a családi házak piacán gondolkodjon, mert ott még van kapacitás. Javaslata szerint minél hamarabb keressünk a budapesti peremkerületekben, vagy az agglomerációban, esetleg vidéken még jó árban levő telket. Ezt követően minél hamarabb a tervezés következzen, és a szerződés egy építtetővel. Az építkezés során az 5%-os áfával most plusz lehetőség van nyerni a költségeken, ezt is érdemes szem előtt tartani.

A kivitelező cégek közül is érdemes most a kicsikre, vidéki vállalkozásokra odafigyelni, mivel újra megnyílik számukra a piac, és a nagy cégek alvállalkozói posztja helyett sokan újra a családi házak kivitelezésére helyezhetik a hangsúlyt. A kis, különösen vidéki cégek árai kedvezőbbek lehetnek a nagy beruházók árainál! – árulta el Földi Tibor.

Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója is megerősítette, hogy a nagy beruházások ugyan felfutóban lesznek, de még egy-két évig az ingatlanfejlesztők szerint hiány lesz tapasztalható az új építésű ingatlanok piacán.  

A szakemberek szerint leghamarabb a most tervezésre kerülő társasházak, lakótömbök 2018 végére lesznek beköltözhetők. A CSOK igényeinek megfelelő, 80-90 négyzetméteres vagy afeletti lakások irányába fog eltolódni a kivitelezés, az eddig megszokott 40-60 négyzetméter közötti kereslet-kínálat helyett.

És mi lesz az árakkal?

Bár az ingatlanpiac árai még nem ugrottak meg, ez részben az áfacsökkentésnek köszönhető. Akik most lépnek, azok az ingatlanpiaci szakemberek szerint még elkerülhetik az esetleges drágulást, ami felléphet a CSOK tömeges igénylése esetén. Rövid és közepes távon nincs felkészülve az építőipar akkora igény kielégítéséhez, amit eredményezhet a CSOK a vele kompatibilis épületek kínálatával, illetve a jelenlegi kínálat gyorsan elfogyhat. Az Otthontérkép vezető elemzője, Ditróy Gergely ennek megfelelően Kecskemét, Sopron, Győr, Budapest, Szeged, Debrecen esetében vár kiugró CSOK igénylést, Budapest kerületeiben pedig leginkább a 6., 16. és 13. kerületekben.

És ne feledkezzünk meg a februárra ígért további könnyítésekről sem, hívták fel a figyelmet a konferencián, melyekkel akár még többen jogosulttá válnak a CSOK-ra.

2016. január 26., CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Related

portfolio 7806040743287165017

Népszerű bejegyzések

item