Jönnek az újabb CSOK könnyítések februártól!


Alig lépett életbe a megváltozott CSOK, máris további frissítések várhatók. Lázár János január 21-én sajtótájékoztató keretében ismertette a médiával, hogy a kormány február 3-án két új rendeletben foglalja majd össze az otthonteremtési program szabályait. Az egyik rendelet a használt lakáshoz jutásról, a másik pedig az új lakáshoz jutás feltételeiről szól majd.

A várható változások:


  1. A kormány eltörli a 30 millió forintos ingatlanérték-határt a +10 milliós, államilag kamattámogatott hitelnél.
  2. Nemcsak az extra CSOK esetén lehet ingatlan tulajdonnal rendelkezni, hanem használt ingatlan esetén is. Emellett a korábban tulajdonolt ingatlan eladásából származó vételár felhasználását sem írják majd elő.
  3. Új ház építése esetén az összkomfort meghatározása is módosul: ahol nincs ivóvízvezeték, ott az iható víz elérése lesz a kritérium, ahol pedig nincs szennyvízvezeték, ott az építési szabályokban korábban engedélyezett megoldások tovább élhetnek.
  4. Támogatná a kormány a nagyvárosokban a tetőtér-beépítéseket, valamint külterületeken új tanyák építését. Ezen kívül belterületi zártkertekben is lehet majd építkezni támogatással.
  5. A közfoglalkoztatottaknak lehetőségük lesz arra, hogy használt lakás vásárlásához, illetve lakásfelújításhoz kapják meg a CSOK-ot.
  6. A kormány célja a bürokráciacsökkentés és az egységes településkép, ennek érdekében az építésztársadalommal közösen akarják meghatározni azokat a garanciákat, amelyek biztosítják az építési szabályok betartását a megszűnő építési engedélyezés helyett.

A kormány megtárgyalta a Nemzeti Otthonteremtési Közösség intézményének tervezett bevezetését is, hogy a lakás-megtakarítással rendelkezők mihamarabb lakáshoz juthassanak – közölte a tárcavezető.

2016. január 22., MTI / CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Related

tetőtér beépítés 173019609183926844

Népszerű bejegyzések

item