10 millióból álomház? CSOK realitás

A CSOK révén kapható 10 millió forint ingyenes állami támogatás sokak fantáziáját megmozgatja, de kérdés, mit lehet belőle elérni a +10 m...

A CSOK révén kapható 10 millió forint ingyenes állami támogatás sokak fantáziáját megmozgatja, de kérdés, mit lehet belőle elérni a +10 milliós hitel nélkül? Az új ingatlan vásárlásához önmagában kevés, használt ingatlan vételéhez pedig a tízmilliós támogatás nem igényelhető. Marad az építkezés különböző variációkban, mely a CSOK-igénylés lehetőségei közül a leginkább önerőt vagy hitelt igénylő megoldás. Cikkünkben most az építkezés lehetőségét nézzük meg röviden.

A magárerős építkezésnél a legkedvezőbb helyzetben a telekkel rendelkezők vannak, vagy akik rendelkeznek a telekhez szükséges önerővel – a 10 milliós CSOK ugyanis a telekvásárláshoz a megváltozott kormányrendelet szerint sem vehető igénybe. Ha nincs telek, számításba jöhet még a szülők, rokonok révén nagyobb telek megosztása. Ha ez sem járható út, akkor az önkormányzatokat érdemes körbejárni és érdeklődni, mivel több helyen ingyen, vagy minimális áron kínálnak most építési telkeket. Ha ez sem sikerül, akkor marad a vásárlás, ami pénz híján hitellel megoldható – amennyiben a banki hitelfeltételeknek eleget teszünk.

Ha adott a telek, ami lehetőleg közműves (villany, víz, csatorna esetleg gáz), akkor első lépésként egy építészt kell keresnünk. Az építészmérnökök munkadíja Tóth Tamás építészmérnök tapasztalatai szerint Pest megyében egy 100 négyzetméter körüli ingatlannál átlagosan 250-300 ezer forint plusz áfába kerül, a kiviteli terv ezen kívül kerülhet számlázásra, amennyiben az építtető kéri, ami plusz nettó 200-300 ezer forint szokott lenni a jelzett térségben. Bár költségnövelő tényező a kiviteli terv, viszont az építés szempontjából fontos, a kivitelező és a műszaki ellenőr számára is irányadó, pontosabb és jobb minőségű kivitelezést, könnyebben számon kérhető anyagbeépítéseket és megoldásokat kínál. A magánerős építkezésnél pedig a segítségével megspórolhatjuk az utánajárást, milyen anyagok felelnek meg az előírásoknak, milyen gépészeti megoldásokat alkalmazzunk.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke szerint egy minden előírásnak megfelelő ház kivitelezése minimum bruttó 200 ezer Ft/négyzetméter árral számolandó, mely már az 5%-os áfával értendő. Ennek megfelelően egy 90 négyzetméteres ingatlan alapesetben is 18 millió forintba kerül. Országosan eltérő a kivitelezői ár, bruttó 200-600 ezer Ft/nm a lakóingatlanok ára, ami a helytől, a kivitelezés minőségétől, az épület energiafokozatától is függ, hogy csak néhány tényezőt említsünk. Az építési módok terén a szakember nem lát kedvezőbb árat, legfeljebb a könnyűszerkezetes házaknál gyorsabb kivitelezést.

Az említett 200 ezer forint/nm ár alatt egy CSOK-nak megfelelő 90 négyzetméteres ingatlant elmondása szerint a magánerős építkezéssel lehet csak kihozni, ami nem lehetetlen, de sok munkával és utánajárással jár. Például a magánépítőnek kell az anyag vásárlásakor utánajárni nemcsak az árnak, hanem az energiatakarékossági besorolásnak, az anyagok megfelelőségének, forgalmazási engedélyének, szigetelési, egyéb tulajdonságainak. Emellett pedig az építési felügyelet a magánépítőt ugyanúgy számon kérheti és jogosult bontani, bírságolni is.

Koji László két megoldást lát járható útnak a költéscsökkentésre:

Az első eset, hogy megbízunk a ház építésére egy generálkivitelezőt – ez esetben nettó ár+5% áfára kell aláírni a szerződést, így az 5% áfával teljesül az építkezés.

Másik variáció, hogy magánszemélyként, laikusként terveztetünk egy házat, és amit lehet magánerővel, ismerősök, barátok révén olcsóbban elvégeztetünk, illetve szakembereket egyenként megbízunk. A megrendelt munkák után 27% áfával terhelt számlát fizetünk, majd az építkezés végén a befizetett áfából a 22%-ot visszaigényeljük, miután az adóhatósághoz benyújtottuk a számlákat.

A magánerős kivitelezés tehát bonyolultabb, utólag kapjuk meg az áfakülönbözetet, viszont a költségeket le lehet csökkenteni úgy, hogy a 10 millió forintból még megépíthető legyen egy 90 négyzetméteres ház.

_____________________

Építkezés és CSOK

Az önerős építkezés esetén a telekre nem lehet igénybe venni a CSOK-ot, viszont az áfát a telek ára után visszaigényelhetjük, amennyiben 2015. január 1-e után vásároltuk. A három gyermek vállalásával és a CSOK igénylés feltételeinek teljesítésével a 10 millió forintot a benyújtott építési terv szerint a készültségi foknak megfelelően, a önerő felhasználása után folyósítják.  Magánerős építkezésnél az építkezés elkezdéséhez körülbelül 30% önerőre is szükség van.

2016. február 22., CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Related

új építésű 9212638537856662892

Népszerű bejegyzések

item