A CSOK-igénylés eddigi eredménye

A CSOK eddigi eredménye végre a statisztikákban is megjelent, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ( Emmi ) megrendelésére készített ku...

A CSOK eddigi eredménye végre a statisztikákban is megjelent, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) megrendelésére készített kutatást a Magyar Bankszövetség a családi otthonteremtési kedvezmények igénylési adataiból.

Az alapvetően kaotikusra sikerült jogszabály-alkotás számtalan kérdést hagyott nyitva (melyre más érdeklődőkkel együtt még a CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot sem kapott választ a nemzetgazdasági minisztériumtól). Valószínűleg ennek (is) köszönhető, hogy 2016. január végéig a jelentés szerint összesen 9 000 sikeres CSOK-igénylés valósult meg (bár nem tudjuk, hány érdeklődés vagy meghiúsult igénylés van a számok mögött). A sikeres igénylések egy részét ráadásul még a tavaly hatályban lévő, kisebb támogatási összegekre kiírt feltételekkel nyújtották be.

A 9 000 igénylőből ugyanis mindössze 9% igényelte csak új építésű ingatlanra a CSOK-ot, ami további fontos kérdéseket vet fel. Például jó lenne tudni, hogy a 10 milliós hitel, a 2 éves munkaviszony kitétele, vagy egyszerűen a három gyermek vállalása miatt nem keresték többen ezt a támogatást? Vagy a 20 millió forintból nem lehet új építésű ingatlant venni/építeni, az önerő pedig hiányzik?

Az biztosan látszik ugyanakkor, hogy az otthonteremtési támogatások többségét (91%) használt ingatlan vásárlásához vették fel a családok, amelyekből 70% vidéki vásárlást jelentett és csak 9%-nyi budapesti ingatlanra igényeltek CSOK-ot.

A gyermekvállalás ösztönzése sem volt eddig túlnyomó többségében jellemző a CSOK-igénylőkre, az összes támogatás 35 százalékát tette ki a megelőlegezett két vagy három gyermek. A többgyermekes családok, akik a legkedvezőbb helyzetben vannak, hiszen a vállalt gyermekeket már „teljesítették”, érdekes módon csak az igénylők 18%-át alkották. A legnagyobb számban a CSOK-ot (52%) kétgyermekesek igényelték, és 30%-ban egy gyermekes családok.

A támogatás összegének súlyát jelzi, hogy csak az igénylések 30 százalékában nem vettek fel hitelt az állami támogatáshoz. Az igénylők 70%-a  a családi otthonteremtési kedvezmény mellé hitelt is fel kellett vegyen – mely nem az államilag támogatott 3%-os kamatú hitel volt többségében, hiszen az csak a „három gyermek - új ingatlan - 10 milliós támogatás” mellett vehető igénybe, a megfelelő banki feltételek megléte esetén.

A nagy arányú hitelfelvételre reagálva a közlemény kiemeli, hogy újra erősen élénkülni kezdett a lakáshitelezés, 2015-ben másfélszer annyi lakáshitelt vett fel a lakosság, mint egy évvel korábban. A 362 milliárd forintos hitelállomány-növekedés annak ellenére történt, hogy az összes lakossági hitelmennyiség csökkent, a tanulmány ezért a CSOK terjedésével a lakáshitelek további növekedését prognosztizálja.

2015. február 15., CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Related

új ingatlan 3774500872290790633

Népszerű bejegyzések

item