Köztartozás-mentesség igazolása – sorban állás nélkül

A családok otthonteremtési kedvezményének ( CSOK ) igényléséhez feltétel a köztartozásmentes adózás. A NAV közzétett két lehetőséget is, h...

A családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) igényléséhez feltétel a köztartozásmentes adózás. A NAV közzétett két lehetőséget is, hogyan szerezhető be ennek igazolásához a szükséges dokumentum.
A családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 15. §-a és 43. § (1) bekezdés o) pontja, valamint a használt lakások vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 14. § (1) bekezdés b) pontja és 30. § (1) bekezdés 13. pontja alapján – egyéb feltételek fennállása mellett – akkor igényelhető, ha az igénylő köztartozásmentes adózónak minősül.

A köztartozásmentesség igazolása két módon történhet: köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szerepléssel, vagy 15 napnál nem régebbi nemleges adóigazolás bemutatásával – hívja fel a figyelmet a NAV.

A köztartozásmentes adózói adatbázisban szerepléshez szükséges KOMA elnevezésű nyomtatvány sorban állás nélkül, elektronikus úton nyújtható be (az elektronikus ügyfélkapu rendszeren keresztül, melynek megléte személyes regisztrációt igényel). A kérelem benyújtása illetékmentes.

Amennyiben az adózó a hónap utolsó napján a köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szerepeltetés feltételeinek megfelel, úgy a következő hónap 10. napján felvételre kerül az adatbázisba.

Az adatbázis adatai bármikor, bárki által, azonosítás nélkül lekérdezhetők. A fentieken túl előnye, hogy a feltételeknek megfelelve további ügyintézés és költségek nélkül akár éveken keresztül lehet támaszkodni az adatbázisban szereplésre minden olyan alkalommal, amikor a tartozásmentesség igazolásának szükségessége felmerül.

A másik lehetőség, hogy a nemleges adóigazolás elektronikusan az IGAZOL nyomtatványon, illetőleg postai úton, személyesen, vagy az állami adó- és vámhatóság Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző rendszerében igényelhető illetékmentesen. Az adóigazolás kiállításának határideje 6 nap. Az igazolás vonatkozásában az állami adó- és vámhatóság érvényességi időt nem állapít meg, azonban a fenti jogszabályból következően az igazolás a CSOK igénylése során nem használható fel, ha 15 napnál régebben került kiállításra. Ez esetben új igazolás iránti kérelem benyújtása válik szükségessé az előzőekben ismertetett feltételek mellett.

A köztartozásmentes adózói adatbázissal és a nemleges adóigazolással kapcsolatos további információk találhatók a NAV honlapján: http://nav.gov.hu/nav/inf_fuz

2016. február 26., Nemzeti Adó- és Vámhivatal/OPH

Related

nav 2704793908503081743

Népszerű bejegyzések

item