Jól ment a lakástakarékoknak, CSOK-kal még jobban fog?

A családi otthonteremtési kedvezmény ( CSOK ) néven megismert támogatás kiegészíthető a lakás-takarékpénztári konstrukciókkal is, mely jó...


A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) néven megismert támogatás kiegészíthető a lakás-takarékpénztári konstrukciókkal is, mely jó esetben az építkezés vagy a bővítés esetén szükséges önerőt is fedezheti. A lakás-takarékpénztári piac ettől függetlenül is jól muzsikált, 2015-ben 250 milliárd forintot fizettek ki az ügyfelek lakáscéljaira, ami jelentősen meghaladja a 2014-es 212 milliárd forintot.


A Lakás-takarékpénztárak Egyesülete (LtE) csütörtökön közleményben tudatta ezt az MTI-vel. Az LtE az egész lakástakarék-piac nevében örömtelinek tartja a kormányzat kiemelt gazdaság- és szociálpolitikai prioritásként kezeli a családok otthonteremtését, hiszen a lakás-takarékpénztárak is e cél előmozdítása érdekében dolgoztak az elmúlt húsz évben.

Gergely Károly, az egyesület elnöke szerint a CSOK bevezetésével, valamint az új építésű lakásokra vonatkozóan áfacsökkentéssel végre jelentős lendületet vehetnek a lakásberuházások, és ezek makrogazdasági szinten is kedvező hatásokat válthatnak ki.

Az elnök úgy véli, hogy a lakás-takarékpénztári konstrukciók jól kiegészítik a CSOK által kínált lehetőségeket. Például a 10 millió forintos kedvezményes hitelre pályázóknak szükségük lehet önerőre is, amihez, igénybe vehetik a lakás-takarékpénztárakban felhalmozott megtakarításaikat is.

A közleményben emlékeztetnek, hogy az idén húsz éve, 1996-ban jött létre Magyarországon a lakás-takarékpénztári rendszer, amely az elmúlt két évtizedben 3,5 millió ügyfelelet szolgált ki. Hangsúlyozták, hogy a szektor sikereihez alapvetően hozzájárult a lakás-takarékpénztári törvény módosítása 2010-ben, amely rugalmasabbá tette a pénztáraknak a hitelezést.

A lakás-takarékpénztárak korábbi, néhány százalékos lakáshitel-piaci részesedése a pénzügyi válság következményeivel küszködő piacon így nőhetett közel 30 százalékosra, hozzájárulva a lakáshitel-piac talpon maradásához, majd újjáéledéséhez is. A lakástakarék emellett a klasszikus banki hitelekkel is kombinálható, így az energiakorszerűsítés és a lakásfelújítás mellett a banki lakáshitelezést is segíti – áll a közleményben.

2016. március 4., MTI / CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Related

új építésű 4412320864879775983

Népszerű bejegyzések

item