CSOK-károsultak: Halálos CSOK?

A februári kormányrendelet több szigorítást is tartalmazott, egy újabb változtatás kockázatára hívták fel a figyelmet a napokban érintette...

A februári kormányrendelet több szigorítást is tartalmazott, egy újabb változtatás kockázatára hívták fel a figyelmet a napokban érintettek. Kamatostól követelheti vissza az állam a CSOK-ot abban az esetben is, ha a bankok szabálytalanul utalták ki a kedvezményt február és április között. A februári törvénymódosítás miatt ugyanis osztatlan közös tulajdonú ingatlanra nem jár CSOK, erre áprilisban hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium. A bankok viszont az elmúlt két hónapban mégis adtak ilyen kedvezményt ingatlanokra is. 

Az RTL-nek nyilatkozó háromgyermekes Kordás Csaba olyan házat vásárolna, ami osztatlan közös tulajdonban van. Egy februári törvénymódosítás miatt azonban ilyen ingatlanra nem jár a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK). Erre a nemzetgazdasági Minisztérium április végén hívta fel a bankok figyelmét. A pénzintézetek azonban február és április között még kötöttek CSOK-igényléshez szerződést osztatlan közös tulajdonú ingatlanra is.

Kordás Csaba is így járt: kifizette az előleget és az önrészt, az eladó már lemondott tulajdonjogról, az állam valamint a bank jelzálogot jegyzett be a házra. A banknál azt mondták ha ezek megvannak, utalják az összeget, ez azonban mégsem történt meg, mert megváltoztak a rendelkezések.

Az RTL Klubnak nyilatkozó pénzügyi tanácsadó szerint van, aki még ennél is rosszabbul járhat, ugyanis attól, aki a szabálytalanul kiutalt CSOK-ból már kifizette a lakását, a pénzt kamatostól követelheti vissza az állam. Szarvas Norbert az IFL Group KFT ügyvezető igazgatója szerint a törvénybe bele van ágyazva, hogy abban az esetben, ha a CSOK-ot azért kell valakinek visszafizetnie, mert nem vásárolt ingatlant, akkor a kifizetett milliókat kamatostul kérheti vissza a bank, amely ilyenkor a magyar államot képviseli az ügyben.

Erre a minisztérium is felhívta a bankok figyelmét – áll az IFL blogjának birtokába jutott dokumentumban. Szarvas Norbert szerint családok mehetnek tönkre, ha vissza kell fizetniük a kedvezményt. A szakértő szerint az eladótól nem lehet visszakövetelni az ingatlan önerejét – ha hitel volt, akkor a hitelt, illetve a CSOK-ot. Ilyenkor egyértelműen a CSOK-igénylőt terheli ez a költség.

Mi lehet a megoldás? Vagy az ügyfelek nyúlnak a zsebükbe és kifizetik a CSOK-ot, vagy a banknak át kell váltania a támogatást piaci alapú jelzáloghitellé.

Az RTL-nek a Kormányzati Tájékoztatási Központ reagált, de érdemben egyetlen kérdésre sem válaszoltak. Gyakorlatilag megismételték korábbi álláspontjukat: „a kormány úgy fogja értelmezni a szabályokat, hogy a lehető legtöbben vehessék igénybe a CSOK-ot”. Valamint egyeztetnek a Bankszövetséggel, hogy „meghozzák az egységes értelmezéshez szüksége döntéseket.”

Az eset eredményeképpen a Facebookon megalakult a CSOK-károsultak csoportja, mely a hasonló visszásságok elszenvedőit tömörítené egy képviseletbe.

2016. május 10.,  168 óra / CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Related

rtl klub 8084648060967717139

Népszerű bejegyzések

item