Tájékoztató kampány indulhat a CSOK-ról

Hatalmas szükség volt az elmúlt években elindított családtámogatási programokra, intézkedésekre, de nem lehet úgy hozzáállni, hogy akkor h...

Hatalmas szükség volt az elmúlt években elindított családtámogatási programokra, intézkedésekre, de nem lehet úgy hozzáállni, hogy akkor holnaptól mindenki ezzel éljen, és vállaljon legalább három gyermeket – mondta a Magyar Hírlapnak Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke. Az egyesület tájékoztató kampányt készül indítani, a tapasztalatok alapján pedig szeptemberre csomagot állít össze arról, milyen finomításokat igényel szerintük a CSOK.

A családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) lassan féléves lesz. Az eltelt idő alatt kapott hideget-meleget, annak idején azonban éppen az egyesület fogalmazta meg, hogy az egyik legnagyobb probléma a szülőknek a lakhatás megoldása. „A CSOK egyik legjobb tulajdonsága, hogy nem tesz különbséget az egy-, két- vagy háromgyermekes családok, illetve a gyermektelen házaspárok között, a kedvezménnyel bárki élhet. Ami általános tapasztalat a NOE tagjainak visszajelzései alapján, hogy mivel több változtatáson és finomításon esett át a kedvezmény, az érdeklődők sokszor tájékozatlanok, bizonytalanok a lehetőségeiket ille¬tően” – nyilatkozta a NOE elnöke.

Szintén probléma véleménye szerint, hogy a bankok nem úgy állnak a CSOK-hoz, ahogy kellene. Kaptak olyan észrevételeket fiatal pároktól, hogy a pénzintézet nem egyszer inkább a saját termékét akarta eladni, de arra is volt példa, hogy egy érdeklődő család ugyanazokat a kérdéseket elküldte több banknak is, és mindenhonnan más válaszokat kapott. Mivel rengetegen érdeklődnek a támogatás iránt, ezeket az anomáliákat mindenképpen rendezni kellene.

Éppen ezért a NOE tájékoztató kampányt indít, elsőként négy településre látogat el az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egy képviselőjével, az egyesület jogászával és Lezsák Sándorral, az Országgyűlés alelnökével. A tapasztalatok alapján szeptemberre összeállítanak egy csomagot arról, milyen finomításokat igényel a CSOK.

Tapasztalataik alapján sok család élne a lehetőséggel, de a nagycsaládosok, ahol a gyerekek már kamaszodnak, nehezebben mozdul ki a megszokott környezetéből, jobban átgondolják a költözést. Akinek kisebb gyermeke van, még nem illeszkedett be például egy iskolai közösségbe, szívesebben költözik akár az ország egyik végéből a másikba is. Összességében viszont a CSOK hatalmas lehetőség a családoknak, ami a hiteligénylések és az építőipari engedélyek számából is látható. A CSOK előtt bevezettek már egy lakásbővítésre, vásárlásra igényelhető támogatást, amit eddig hatezer család igényelt. Természetesen minden gyermeket vállaló házaspár nem tud élni a kedvezményekkel, de aki teheti, annak kiváló lehetőség.

2016. július 21., Magyar Hírlap – CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Related

nagycsaládosok egyesülete 1927478844039356377

Népszerű bejegyzések

item