Ismét változott a CSOK!

Tovább bővült a családi otthonteremtési kedvezményre ( CSOK ) jogosultak köre, miután a kormány úgy döntött, több könnyítést is bevezet az...

Tovább bővült a családi otthonteremtési kedvezményre (CSOK) jogosultak köre, miután a kormány úgy döntött, több könnyítést is bevezet az igénylésnél – jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szeptember 6-ai, budapesti sajtótájékoztatóján. A részletes szabályokat tartalmazó kormányrendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben; a bankok azután fogják alkalmazni az új feltételeket. 
A változtatások a következők:

1. Az új szabályozás szerint osztatlan közös tulajdonban álló lakások építésekor a bank már az építés alatt megállapíthatja a jogosultságot, így a támogatás folyósításával nem kell megvárni, amíg az ingatlan társasházzá alakul. (Eddig gyakori volt, hogy az osztatlan közös tulajdonra hivatkozva elutasítottak kérelmeket.)

2. Az osztatlan közös tulajdonban álló telkeken épülő lakásokra ugyancsak igénybe lehet majd venni a CSOK-ot, ha a tulajdonosok egymással használati megosztási megállapodást kötnek, vagyis nem kell társasházzá nyilvánítani az épületet. (Ez például az osztatlan közös tulajdonon ikerházat építőknek jelent segítséget.) Ezen felül az építőközösségek is jogosultak a jövőben a CSOK-ra.

3. Az igénylésnél 25 éves korig lehet figyelembe venni a gyermekeket, függetlenül attól, hogy felsőoktatásban tanul vagy sem. (Eddig csak akkor lehetett figyelembe venni 25 éves korig a gyermeket, ha felsőoktatásban tanult, egyébként pedig csak 20 éves korig volt erre lehetőség.) A megváltozott munkaképességű gyermekeket korhatár nélkül figyelembe lehet venni az igénylésnél.

4. Az úgynevezett tervezőasztalról értékesített ingatlanokra is igényelhetővé vált most a CSOK, már az ingatlan használatba vétele előtt.
</!doctype>
5. A magzatot már 12 hetes korától figyelembe lehet venni – a korábbi 24 helyett – az igénylésnél. Ez például a 40. évüket betöltött igénylőket érintheti, akiknek a kérelmét eddig elutasították.

6. Ha egy gyermek mindkét szülőjét elveszíti, ezentúl a gyámja is igényelheti a CSOK-ot, feltéve, hogy a gyámság már egy éve fennáll.

7. Azok is igénybe vehetik a CSOK-ot, akik szolgálati lakásban élnek, például a fegyveres testületek tagjai vagy a családos lelkészek, és rájuk erre az időszakra nem vonatkozik majd a bentlakási kötelezettség.

8. Ha elhunyt az igénylő, akkor egyenes ági rokona, házastársa, élettársa is tulajdonjogot szerezhet a CSOK-kal terhelt ingatlanon anélkül, hogy vissza kellene fizetnie a támogatást.

Novák Katalin államtitkár hangsúlyozta, júliusban 20 százalékkal nőtt a befogadott igények száma az előző hónapokhoz képest, és 16 százalékkal volt több az érdeklődő.Az év első hét hónapjában 14 240 igénylést nyújtottak be, összesen 38,3 milliárd forint értékben. Ez azt mutatja, hogy nem csökken a lakásépítési kedv, a magyar családok bíznak a jövőben és szívesen élnek az otthonteremtési támogatással – fogalmazott.

Az új lakások építése esetén visszaigényelhető áfáról is szólt, véleménye szerint a magánépítkezők élnek ezzel, és eddig mintegy 10 milliárd forint értékben nyújtottak be visszaigénylési kérelmeket.

A kormány várakozása szerint a CSOK igénylése 2017-től "fut fel" igazán az igénylések száma, mivel a házépítés, a házvásárlás időigényes folyamat.


2016. szeptember 6., MTI / CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Related

otthonteremtés 1610197192103317047

Népszerű bejegyzések

item