A CSOK kevés az új építésű ingatlanokhoz

Van igény az új építésű lakásokra, bár sokan a használt lakások irányába fordultak, miután egy év alatt látványosan nőttek a lakásárak –...

Van igény az új építésű lakásokra, bár sokan a használt lakások irányába fordultak, miután egy év alatt látványosan nőttek a lakásárak – közölte az Otthontérkép vezető elemzője. Mester Nándor szerint továbbra is a lokáció a legfontosabb kritérium az ingatlanvásárlásnál, de még egy kerületen belül is milliós eltérések lehetnek a lakásárakban.

Olyan mértékű volt a drágulás az elmúlt egy évben az új építésű lakásoknál, hogy ezt nagyon sok helyen nem tudták követni – közölte az Otthontérkép vezető elemzője, a Napi.hu cikke szerint. "Megfigyeltük a saját felméréseinkben is, hogy a keresők jelentős része elfordult az új építésű lakásoktól a használtak felé, mert egyszerűen csak azt tudja megfizetni" – részletezte Mester Nándor az InfoRádióban.

Hiába voltak a különböző kormányzati ösztönző intézkedések – ilyen a CSOK kiterjesztése és a kereskedelmi banki hitelek megindulása – kevesek voltak ahhoz, hogy ellensúlyozzák a drágulást – indokolta a jelenséget a szakember, aki úgy látja, van egyfajta belső mobilitás a lakáspiacon, ami azonban most megtorpant.

A kínálati oldal pedig erősödik: a fejlesztők egyre több beruházást jelentenek be, több ezer új lakás átadása várható idén – tette hozzá Mester Nándor.

Azok körében, akik mégis új építésű lakás vásárlását tervezik, a legfontosabb szempont a lokáció egy ingatlannál. Emellett a lakás mérete is nagyon fontos, a harmadik legfontosabb szempont pedig az, hogy milyen finanszírozási háttere van a lakást keresőnek. Csak ezután jönnek olyan picit minőségibb tényezők, mint az, hogy milyen típusú a lakás – például tégla vagy lakóparki lakás.

Vannak nagyon népszerű kerületek, ám a kevésbé ismert kerületekben megfizethetőbbek ezek az új építésű lakások. A harmadik kerület külső részein, a kilencedik kerületben, és a nyolcadik kerület külső körzeteiben több százezer vagy néhány millió forinttal is olcsóbban lehet lakáshoz jutni – mondta az Otthontérkép elemzője az InfoRádióban.

2017. március 5., Napi.hu/ Inforádió

Related

új építésű ingatlan 5020828547749905602

Népszerű bejegyzések

item