A lakásépítési kedv fokozódik!

Csaknem kétszer annyi lakás építésére adtak ki engedélyt, és másfélszer több új otthon készült el az első negyedévben, mint egy esztendőv...


Csaknem kétszer annyi lakás építésére adtak ki engedélyt, és másfélszer több új otthon készült el az első negyedévben, mint egy esztendővel korábban. Bár a bővülésre is jók a kilátások, a növekedésnek korlátot szabhat a munkaerőhiány és az elszaladó árak.

Az év első három hónapjában 2061 új lakás épült, a lakásépítési engedélyek és az egyszerű bejelentések együttes száma pedig 9525 volt a Központi Statisztikai Hivatal tegnap közzétett jelentése szerint. Az elkészült lakások száma 47 százalékkal, az engedélyezetteké és bejelentetteké pedig 89 százalékkal múlja felül a 2016. első negyedévi adatokat. Érdekesség, hogy bár országszerte dinamikusan nőtt az új otthonok száma, a fővárosban feleannyi lakás épült fel az első három hónapban, mint 2016 elején, mert a nagyobb léptékű beruházások még nem készültek el Budapesten.

– A tavalyi lakáspiaci fordulatot követően 2017 első negyedévében is jól teljesített a szektor az otthonteremtési programnak köszönhetően – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium, hangsúlyozva, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és a kedvezményes lakásáfa bevezetése előtti évekhez képest kiugró a bővülés, hiszen 2013–2015 első negyedéveinek átlagához mérve több mint ötszörösére emelkedett az engedélyek mennyisége. A tárca várakozása szerint az elkezdődött kedvező folyamatok az elkövetkező negyedévek során tovább erősödhetnek.

– Igazi lendületet vett a lakásépítési szektor. Ha ez az ütem folytatódik, 2020-ra el lehet érni a válság előtti szintet, az évi akár 30 ezernél is több lakás felépülését – mondta lapunk érdeklődésére Koji László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a növekedésnek jól látható korlátai lehetnek. A beruházások összköltségének mintegy harmadát kitevő építőipari munka 7-8 százalékkal drágult, ami Koji László szerint önmagában nem indokolná a négyzetméterárak jelenleg tapasztalható erőteljes növekedését. Zavart okozhat azonban a megrendelői oldalon az építőanyagok, a fuvarozás, valamint a szerelvények és berendezések piacán tapasztalható áremelkedés.

– A múlt év azonos időszakához képest háromszor több lakás építésére adtak ki építési engedélyt Budapesten, ami jól mutatja a lakóingatlan-fejlesztők elszántságát és piacba vetett hitét – jelentette ki Árendás Gergely, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója. Az új építésű ingatlanokat vásárlóknak szerinte nem érdemes várniuk, hiszen az építőiparban jelentkező munkaerőhiány miatt az épülő lakások ára emelkedő pályán marad.

Ezt mutatja az Ingatlan.com elemzése is, amely szerint május elején a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára 650 ezer forint volt, ami több mint tíz százalékkal meghaladja a januári értéket. – Még mindig van tér a növekedésre a válság előtti szintekhez viszonyítva. Ugyanakkor az építőipart sújtó munkaerőhiány a családiház-építőknek és a társasház-fejlesztőknek egyaránt probléma – mondta lapunknak Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője. Emiatt szerinte elképzelhető, hogy lesznek olyan tervezett fejlesztések szerte az országban, amelyek végül nem valósulnak meg.

– A kereslet tavalyi megugrását a kínálat csak másfél év késéssel követte. A robbanást beindító 5 százalékos áfakulcs jelen állapot szerint 2019 végéig lesz érvényben, így a nagyobb beruházások előkészítésére már csak pár hónap maradt – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

2017 május 6, Magyar idők

Related

lakásépítés 8688744477162538127

Népszerű bejegyzések

item