CSOK: a lakásod felét az állam fizetheti

Az új lakásod akár 50%-át az állam fizetheti - a Bankmonitor.hu Szombathelytől Nyíregyházáig megvizsgálta, hogy a mai átlagos ingatlanára...

Az új lakásod akár 50%-át az állam fizetheti - a Bankmonitor.hu Szombathelytől Nyíregyházáig megvizsgálta, hogy a mai átlagos ingatlanárak mellett a lakásvásárláshoz szükséges összeg hány százalékát teheti ki a CSOK, az államtól kapható, vissza nem térítendő állami támogatás.
A Bankmonitor legfőbb megállapításai:

- A CSOK elhelyezkedéstől függően az új lakások esetén (3 gyermek megléte, vagy vállalása) 28-49%-át adhatja a vételárnak. A minimumot Budapest, a maximumot Nyíregyháza képviseli. Az elérhető támogatás mindenhol megegyezik, az ingatlanárak azonban nem, így a jóval alacsonyabb lakásárakkal rendelkező Nyíregyházán a támogatás többet ér…

- 2 gyermeknél ugyanez az arány 9-15%-ra csökken

- Használt lakások vásárlásánál 8-24%-ot tehet ki a CSOK a vételárból. A legkisebb arányt újfent Budapest képviseli, a 24%-ot Miskolcon érhetjük el.

A CSOK nem csak vásárlásra, de bővítésre is felhasználható. Sokan még mindig, a CSOK indulását követően 2 évvel is meglepődnek, hogy akár 18 éven felüli gyermek esetén is (amennyiben a szülőkkel él) elérhető az állami támogatás a 40. év feletti szülők számára.

Az alábbiakban ízelítőként megmutatjuk, hogy a különböző magyar városok esetében a helyi átlagos ingatlanárakkal számolva a lakásárnak hány százalékát finanszírozhatja a CSOK:

  - új lakások esetében 600 ezer Ft-tól (1 gyermek) 10 millió Ft-ig terjed (3 gyermek)
  - az elérhető CSOK mértéke használt lakásoknál 600 ezer Ft-tól (1 gyermek) 2,75 millió Ft-ig terjed (4 gyermek)
  - az alábbi számításoknál az adott városok átlagos áraival számoltunk 1 gyermeknél 40 nm lakást, 3 gyermeknél 60 nm-es lakással számolva (törvényi minimum méretei a lakásoknak)




A(z)  megjelenítése

A Bankmonitor.hu oldalán levő CSOK kalkulátor itt érthető el!

2017. június 16., Bankmonitor.hu

Related

új lakás 5207789019228660227

Népszerű bejegyzések

item